Wat te doen als dakgoten verstopt raken?

Wat te doen als dakgoten verstopt raken

Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van een dak, het voert immers al het water weg. Het is ook hét gedeelte van het dak die het meeste onderhoud vergt. De dakgoten hebben een grote kans om verstopt te raken of over te stromen door de vele regenbuien die over Nederland trekt. Ook bladeren, takjes en zand kunnen ervoor zorgen dat de dakgoot verstopt raakt. Het water kan daardoor niet soepel door de dakgoot naar de afvoer stromen. Dat kan weer leiden tot lekkages, rioolverstoppingen, schade aan de gevel en dakgootoverstromingen.

Kenmerken van verstopte dakgoten

Het vervelender is dat je een verstopte dakgoot pas herkent als het al te laat is, namelijk als die is overstroomt. Een ander kenmerk is dat er veel muggen en vliegjes vertoeven in de dakgoot. Zij houden wel van stilstaand water. Datzelfde geldt voor onkruid en gras. Ook een natte gevel is niet een goed teken. Bij beginnende lekkages weet je het zeker: mijn dakgoot is verstopt. Het allerbeste is om regelmatig even in de dakgoot te kijken én schoon te houden, vooral na een flinke regenbui. Stroomt het water goed door? Liggen er niet teveel bladeren en takjes?

Handige producten voor in de dakgoot

Het schoonmaken van de dakgoot gaat het beste met een simpele borstel, water en een emmer. Verwijder eerst alle vuile troep met de borstel. Met een tuinslang spoel je het kleine vuil weg via de regenpijp. Er zijn tegenwoordig handige producten om een verstopte dakgoot te voorkomen. Bijvoorbeeld bladvangers en gootbeschermers. Een bladvanger bladvanger is een soort tussenstuk die het vuil scheidt van het water. Grootbeschermers worden in de goot geplaatst, waardoor het vuil niet meer in de dakgoot terecht kan komen.

Bespaartips voor dakgoten

Is de dakgoot flink verstopt en heb je last van hevige lekkages? Is de dakgoot toe aan vervanging of moet een deel hersteld worden? Dan hebben wij nog een paar interessantste bespaartips voor je. De eerste tip is: vervang niet alleen je eigen dakgoot, maar ook die van je buurman! Meer werk op een locatie bespaart de specialist tijd en jou geld. De tweede tip is, verwijder zelf je dakgoot. Ben je een beetje handig? Dan is een dakgoot vervangen helemaal niet zo moeilijk. Als laatste is het belangrijk om offertes met elkaar te vergelijken. Dat kan wel 30 procent op de kosten besparen!

18.643 reacties