Schoorsteen technieken: voor een knus gevoel

Schoorsteen technieken: voor een knus gevoel

Een warm en knus gevoel in de woonkamer creëer je met een echt haardvuur. Het aanleggen en schoonhouden van de schoorsteen is echter een flinke klus. Er zijn gelukkig diverse schoorsteen technieken én vakmensen die je daarbij kunnen helpen. Binnen een dag geniet je van je eigen haardvuur of houtkachel!

Een schoorsteen aanleggen in vijf stappen

Een nieuw dubbelwandig schoorsteenkanaal, ook wel rookkanaal genoemd, aanleggen kan al in vijf stappen. Ten eerste meten we de kanaal diameter voor het rookkanaal op. Daarna bepalen we de loop van het rookkanaal door het uit te tekenen op papier. Wil je graag dat het schoorsteenkanaal op elke verdieping wordt aangebracht? Dat kan met behulp van bochten, verloopstukken en eventueel flexibele delen. Daardoor verlies je geen ruimte in de kamers.

De schoorsteen verder afwerken

De derde stap is het netjes wegwerken van jouw schoorsteenkanaal. Dat kan zijn in een ongebruikte hoek, kast of gemaakte koof. Daarna plaatsen we de kap. De schoorsteen wordt verder opgebouwd en afgewerkt. Als laatste werken we de schoorsteen op het dak uit. Daarvoor hebben we verschillende opties: regenkappen, schoorsteenkappen, ventilatoren of kraaientoppen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een ‘ouderwetse’ schoorsteen, die met bakstenen.

Schoorsteen technieken: schoonhouden

Het onderhouden van de schoorsteen is heel belangrijk. Het risico op een schoorsteenbrand wordt daarmee verminderd. Daarnaast zullen cv-installaties die gekoppeld zijn aan de schoorsteen efficiënter werken. Schoorsteenvegers verwijderen vuil en nesten, met behulp van het kruisen en vegen van de schoorsteen. Zo krijg je een vrije rookdoorgang.

Voegen en lood schoonhouden

Bij oude schoorstenen is het voegwerk doorlaatbaar geworden. Dat wordt ook wel verzanden genoemd. Andere beschadigingen als lekkages of het scheuren van lood kunnen het beste zo snel mogelijk opgelost worden door een professionele schoorsteenveger. Zodat je weer veilig en volop kunt genieten van je haardvuur of houtkachel!

Impregneren van jouw schoorsteen

Bij een stenen schoorsteen is impregneren erg belangrijk. Er wordt dan een milieuvriendelijk vloeistof aangebracht op het metselwerk en de voegen van de schoorsteen. Door de vloeistof neemt het steen geen vocht meer op. De kans op vochtschade, scheuren en brokkelende stenen neemt daardoor flink af.

Schoorsteen technieken: voeg- en metselwerk

Het voeg- en metselwerk kan na verloop van tijd lijden onder de weersinvloeden van buiten en de warme lucht van binnenuit. De schoorsteen kan dan langzaam afbrokkelen. Er zijn diverse schoonsteen technieken om dat tegen te gaan.

17.320 reacties