Rietendaken: het mooiste dak

Rietendaken: het mooiste dak

Rietendaken zijn authentiek, idyllisch en geven warmte, gebondenheid, royale, luxe en charme met zich mee. Voor veel mensen maakt een rietdak hun droomhuis helemaal af. Kies jij ook voor een rietdak? Het leggen van rietendaken is een ingewikkelde klus. Al eeuwenlang gebruiken mensen riet als dak. Riet is echter wel gevaarlijk en brandgevoelig. In de afgelopen tijd zijn er twee nieuwe moderne rietensystemen ontwikkeld. Veiliger, kostenbesparend en toegankelijker voor meer mensen.

Zuid-Afrikaans riet

De nieuwe rietensystemen gebruiken verschillende grondstoffen om rietentegels te creëren. Deze rietentegelsystemen zijn eenvoudig te maken. De tegels worden gemaakt van natuurlijk riet uit Zuid-Afrika of gesimuleerd riet van PVC Polymer. Het Zuid-Afrikaanse riet staat bekend als het meest flexibele riet ter wereld. De beste riettegels maak je met dit riet afkomstig uit de kustgebieden van de West- en Oostkaap in Zuid-Afrika.

Rietentegels veiliger dan rietendekken

De rietentegels zijn veiliger dan de meer conventionele manier van rietdekken. Elke tegel wordt namelijk besproeid met een brandvertragende chemische stof, die helpt de natuurlijke brandvertragende niveaus te verbeteren. Het is daarnaast veel veiliger om kunstmatig riet aan te leggen. Kunstmatig riet is ook veel sneller aangebracht en je hebt geen specialistische kennis nodig om kunstmatige rietentegels te leggen.

Het leggen van rietendaken

Als allereerste is het belangrijk voor de stevigheid en brandveiligheid om na het snijden van de rietenbundels de losse stukjes en bladgroei te verwijderen. Het leggen van rietendaken kan het beste door professionele rietdekkers gedaan worden.

De gereedschappen die nodig zijn voor het leggen van riet:

  • Sikkel, dit wordt gebruikt voor de hand snijden en om de bundels te reinigen
  • Spade, om de vorm van het riet te verbeteren
  • Directe naald, om het riet op de dakconstructie aan te brengen
  • Klimhaak, voetsteun voor rietdekkers

Het onderhouden van rietendaken

Het goed onderhouden van een rietdak is essentieel voor de levensduur. Een vuil dak vol met dennennaalden en bladeren zal minder lang meegaan dan een schoon dak, omdat het een langere droogtijd nodig heeft. Het bijhouden van het dak, bijvoorbeeld bestrijding van algen en mossen, zorgt ervoor dat renovatie zo lang mogelijk uitgesteld blijft. Investeren in preventief onderhoud betaalt zich echt uit!

Slijtage en renovatie

Rietendaken beschermen huizen tegen invloeden van buitenaf: zon, regen, hagel en wind. Het riet is aan slijtage onderhevig. Als een gedeelte van het rietdak echt versleten is, dan is het verstandiger om het te vernieuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.